Vakuutustermistöä - ja käsitteitä

Vakuuttamiseen liittyvät termit ja käsitteet voivat olla välillä hankalaselkoisia ja niitä on paljon. Tältä sivulta löytyy vakuuttamiseen liittyvää perustermistöä.

A-B

 

Ajallinen omavastuu tarkoittaa yrityksen toimintavuorokausia.

Alivakuutus: Omaisuus on alivakuutettu, jos vakuutusmäärä on vakuutusarvoa pienempi.

Vakuutettu liiketoiminta on alivakuutettu, jos vakuutusmäärä on pienempi kuin vakuutetun kohteen vakuutusarvo. Alivakuutuksessa osa riskistä jää vakuutuksenottajan omalle vastuulle. Enimmäiskorvausmäärään perustuvassa vakuutuksessa on kyse alivakuutuksesta, jos vakuutuksenottajan ilmoittama ja vakuutuskirjan liiketoiminnan tietoihin merkitty liikevaihto on todellista pienempi.

Vakuutettu vuokratulo on alivakuutettu, jos vakuutusmäärä on pienempi kuin vakuutetun kohteen vakuutusarvo. Alivakuutuksessa osa riskistä jää vakuutuksenottajan omalle vastuulle.

Auton liikennekäytöstäpoisto: jos sinulla on auto, jolla ajat vain kesällä, haluat ehkä laittaa sen talveksi seisontaan eli tehdä liikennekäytöstäpoiston. Kun teet liikennekäytöstäpoiston, autosi liikennevakuutuksen ja täyskaskovakuutuksen maksu on sen aikana pienempi. Liikennekäytöstäpoisto korvaa nykyään niin kutsutun seisontavakuutuksen. 

Avaintietoasiakirja on vakiomuotoinen lomake, joka sisältää tärkeimpiä tietoja siitä, mitä turvaa vakuutukseen voi sisältyä, mitä vakuutus ei korvaa sekä tietoja sopimuksen voimassaolosta ja asiakkaan velvollisuuksista. Vakuutussopimuksen koko sisältö ei käy ilmi avaintietoasiakirjasta, vaan vakuutuskirjasta ja vakuutusehdoista.

Bonus on alennus liikenne- tai täyskaskovakuutuksen maksusta. Mitä suurempi bonus, sitä suurempi alennus. Bonusta kertyy sellaisista vuosista, jolloin et töppäile liikenteessä. Bonus voi alentua, jos vahinko sattuu.

 

E-I

 

Enimmäiskorvausmäärä on se rahamäärä, jonka verran voit enintään saada korvauksia vahinkoa kohden.

Ensivastuuarvo tarkoittaa vakuutusmäärän perustetta, joka ei vastaa omaisuuden todellista vakuutusarvoa vaan on vakuutuksenottajan kanssa vakuutusta tehtäessä sovittu rahamäärä.

Atk-ohjelmien, tietojen ja tiedostojen palautuskustannusten, rahojen ja arvopapereiden, piirustusten, arkistojen, mallien ja muottien sekä taide-esineiden vakuutusmäärän perusteena on aina ensivastuuarvo.

Erikoisajoneuvot ovat erikoiskäyttöön rakennettuja ja varusteltuja ajoneuvoja kuten palo- ja pelastusautoja, eläinlääkintäautoja sekä sairas- ja hautausautoja.

Ikävähennys: Tavaroiden arvo alenee niiden iän myötä, ja siksi saat pienemmän korvauksen, jos vanhalle tavarallesi sattuu vahinko. Huom. katso ikävähennystaulukot.

Indeksi kertoo hintojen ja kustannusten muutoksesta. Vakuutusten hinnoittelu, omavastuu ja enimmäiskorvausmäärät voivat olla sidotut indeksiin – jos indeksi kipuaa ylöspäin, myös hinnat, omavastuut ja enimmäiskorvausmäärät nousevat. Näet vakuutuksiisi vaikuttavat indeksimuutokset vakuutuskirjastasi. Tilastokeskus laskee indeksin suuruuden vuosittain.

Irtaimisto = Kaikki kodin tavarat. Tyypillistä irtaimistoa ovat puhelin, läppäri, vaatteet, silmälasit, pyykinpesukone, urheiluvälineet ja lukuisat työkalut. Kodin irtaimisto sisältyy kerros- ja rivitaloasunnon kotivakuutukseen. Jos asut omakotitalossa, muista vakuuttaa sekä talo että irtaimisto.

 

J-K

 

Jälleenhankinta-arvo on rahamäärä, joka tarvitaan uuden samankokoisen, samaan käyttötarkoitukseen ja ominaisuuksiltaan alkuperäisen kaltaisen omaisuuden hankkimiseen. Jälleenhankinta-arvoon sisältyvät myös kohtuulliset kuljetus- ja asennuskustannukset käyttäen tarkoituksenmukaisia kuljetustapoja ja tavanomaista asennuksiin käytettävää työvoimaa normaalina työaikana.

Rakennuksen jälleenhankinta-arvoon sisältyvät rakennuskustannukset yleisesti Suomessa kaupan olevia rakennustarvikkeita ja tavanomaisia työmenetelmiä käyttäen. Jälleenhankinta-arvoon lasketaan mukaan myös vahingoittuneen omaisuuden purku-, raivaus- ja hävittämiskustannukset niihin liittyvine kuljetus- ja käsittelykustannuksineen sekä mahdolliset tilalle rakennettavan rakennuksen suunnittelukustannukset.

Jäännösarvo Omaisuuden jäännösarvo on omaisuuden arvo välittömästi vahingon jälkeen. Jäännösarvo arvioidaan samojen perusteiden mukaan kuin vahingon määrä.

Kasko eli kaskovakuutus on autovakuutuksen vapaaehtoinen osa. Autovakuutus koostuu pakollisesta liikennevakuutuksesta ja vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Kaskovakuutuksesta korvataan ajoneuvollesi sattuneita vahinkoja. Niitä ovat esimerkiksi törmäykset, ulosajot, palot ja varkaudet. Voit valita autoosi laajemman täyskaskon tai suppeamman osakaskon.

Keskeytysvahinko Keskeytysvahingolla tarkoitetaan vakuutetulle kohteelle aiheutunutta vahinkoa, joka on suoranainen seuraus vakuutetun liiketoiminnan keskeytymisestä ja siitä seuranneesta liikevaihdon menetyksestä.

Keskeytysvakuutuskate Keskeytysvakuutuskatteella tarkoitetaan sitä liiketoiminnan tuottoa, joka saadaan vähentämällä liikevaihdosta materiaalit ja palvelut kuluerä. Lisäksi otetaan huomioon valmistuotevaraston muutos.

Kiinteä asennus tarkoittaa sellaista asennusta tai kytkentää, jota ei voi suorittaa helposti ja tavanomaisesti varusteen tai laitteen kiinnitystavan vuoksi tai ilman työkaluja. Perävaunujen tai muiden hinattavien koneiden tai laitteiden kytkentää ei katsota kiinteäksi asennukseksi. Kiinteäksi asennukseksi ei myöskään katsota ainoastaan ajoneuvon virtapiiriin kytkentää.

Kiinteä sisustus: kodissasi kiinteästi kiinni olevat asiat, kun asut kerros-, rivi- tai paritalossa. Kiinteää sisustusta ovat vaikkapa parketit, kaakelit ja keittiön kaapit. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, tavallinen kotivakuutus kattaa tavaroiden ohella kodin kiinteän sisustuksen, jonka kunnossapidosta sinä olet vastuussa. 

Käypä arvo Omaisuuden käypä arvo on rahamäärä, joka omaisuudesta olisi ollut yleisesti saatavissa vahingon sattumispäivän markkinatilanteessa ottaen huomioon mm. esineen ikä, käyttötunnit ja -tapa, huoltohistoria, kunto ja käyttökelpoisuus.

Omalla konevoimalla liikkuvien moottorityökoneiden osalta käypään arvoon vaikuttaa myös mm. merkki, vuosimalli, varustelutaso.

Rakennuksen käypää arvoa arvioitaessa vähennetään kiinteistön käyvästä arvosta tontin, tonttirakenteiden, liittymien ja muiden rakennusten osuus.

Käyvällä arvolla ei tarkoiteta myyntiliikkeiden ulosmyyntihintaa, pyyntihintaa eikä vaihtohyvitysarvoa vaan sellaista hintaa, jonka usea henkilö olisi ollut siitä todellisuudessa valmis maksamaan.

 

L-N

 

Laskentakausi on ajanjakso, jolle keskeytysvakuutuksen kohteen vakuutusarvo lasketaan. Laskentakauden pituus on 12 kuukautta, jos vastuuajan pituus on 12 kuukautta tai lyhyempi aika tai 24 kuukautta, jos vastuuajan pituus on pidempi kuin 12 kuukautta, mutta enintään 24 kuukautta.

Laskentakausi alkaa vakuutuskauden alusta ja päättyy laskentakauden pituisen ajanjakson jälkeen. Jos keskeytysvahinko ja vastuuaika jatkuvat näin lasketun laskentakauden yli, laskentakaudeksi otetaan ajanjakso, joka päättyy keskeytysvahingon, viimeistään kuitenkin vastuuajan, päättyessä ja on päättymisajankohtaa edeltävä laskentakauden pituinen jakso.

Lisälaite: tarkoitetaan laitetta, joka on asennettava ajoneuvoon sillä tehtävien töiden takia (esim. etukuormain, kauha, kuormanosturi). Lisälaitteella laajennetaan ajoneuvon käyttömahdollisuuksia työkaluna.

Lisävaruste: Lisävarusteella tarkoitetaan varustetta, joka palvelee pelkkää ajoneuvoa ja tuo sille lisätoiminnallisuuksia (esim. ilmastointi, tuuliohjain katolla, lisävaloteline, suksiboksi).

Maastoajoneuvo on henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen tai muita ajoneuvoja vetämään valmistettu moottorikäyttöinen ajoneuvo. Tavallisimpia maastoajoneuvoja ovat moottorikelkat ja tieliikenteeseen hyväksymättömät mönkijät. Maastoajoneuvoksi ei lasketa maastoautoja tai muitakaan ajoneuvoja, jotka on tarkoitettu käytettäväksi myös tiellä.

Nimetty henkilö: vakuutusta tehtäessä nimetään ne henkilöt, joiden työkyvyttömyyden tai kuoleman aiheuttamat taloudelliset menetykset halutaan vakuutuksen korvauspiiriin. Nimetyt henkilöt on merkitty vakuutuskirjaan.

 

O-T

 

Omavastuu on vakuutuskirjaan tai -ehtoon merkitty, vakuutetun omalle vastuulle jäävä osuus vahingosta.

Päivänarvo Omaisuuden päivänarvo on rahamäärä, joka saadaan, kun jälleenhankinta-arvosta vähennetään iän, käytön, huollon laiminlyönnin, käyttökelpoisuuden alenemisen, tekniikan vanhentumisen tai muun sellaisen syyn johdosta tapahtunut arvon alentuminen.

Rakennuksen päivänarvoa arvioitaessa myös paikkakunnan muuttuneiden olosuhteiden kuten harjoitetun elinkeinotoiminnan lakkaamisen, rakennuksen sijainnin ja muiden syiden selvä vaikutus otetaan huomioon silloin, kun samalle sijaintipaikalle ei rakenneta uutta vastaavaa rakennusta.

Päällirakenne tarkoittaa kuorma-auton tai perävaunun varsinaisen runkorakenteen päälle asennettavaa kokonaisuutta, joka mahdollistaa ajoneuvon käytön siihen tarkoitukseen, johon se on hankittu (esim. lava, kuormakori, vaihtolavalaitteet, säiliö).

Rajoitettu keskeytysvakuutuskate Rajoitetulla keskeytysvakuutuskatteella tarkoitetaan sitä liiketoiminnan tuottoa, joka saadaan, kun liikevaihdosta vähennetään sekä materiaalit ja palvelut kuluerä että henkilöstökulut. Lisäksi otetaan huomioon valmistuotevaraston muutos.

Kun henkilöstökuluja ei ole tarpeellista vakuuttaa kokonaan, voidaan vakuuttaa rajoitettu keskeytysvakuutuskate täydennettynä sovitulla enimmäiskorvausmäärällä henkilöstökuluista.

Rajoitusehto on vakuutussopimuksen ehto, joka määrittelee sellaiset vahingot, joita vakuutuksesta ei korvata tai joka muuten rajoittaa vakuutusturvaa.

Suojeluohje on vakuutuskirjassa, vakuutusehdoissa tai muutoin kirjallisesti asetettu velvollisuus noudattaa määräyksiä, joilla on tarkoitus estää tai rajoittaa vahingon syntymistä.

Tekninen keskeytysaika Teknisellä keskeytysajalla tarkoitetaan sitä yhtenäistä aikaa, joka alkaa liiketoiminnan tai vuokraustoiminnan keskeytymisen aiheuttaneen esinevahingon tapahtumapäivästä ja päättyy silloin, kun vahingoittunut omaisuus on saatettu tai olisi voitu saattaa ennalleen tehokkaita korjaus- tai jälleenhankintatapoja käyttäen.

Terveysselvitys on lyhyt kysely, johon vastaat, kun hankit esimerkiksi sairausvakuutuksen. Tyypillisesti vanhat sairaudet rajataan terveysselvityksen perusteella uuden vakuutuksen ulkopuolelle.

Täysarvovakuutus on vakuutustapa, jossa omaisuuden arvoa ei määritellä vakuutusta tehtäessä, vaan riittää, että vakuutusyhtiön kysymät maksuperustetiedot ovat oikein ja että vakuutuskaudella tapahtuneista tietojen muutoksista ilmoitetaan vakuutusyhtiölle.

 

 

Vahingon ja korvauksen määrä Vahingon määrä on esinevahingon seurauksena aiheutunut menetyksen laskennallinen rahamäärä.

Korvauksen määrä on rahamäärä, joka vakuutustapahtuman perusteella vahingosta maksetaan.

Vahinkohistoria (autovakuutuksissa) on menneisyyden töppäilysi liikenteessä, jotka haluaisit unohtaa. Vakuutusyhtiö laskee vahinkohistorian avulla vakuutuksesi bonuksen. Mitä pidempään ajelet ilman vahinkoja, sitä korkeammaksi bonuksesi nousee.

Vahinkotunnus on numerosarja, joka luodaan jokaiselle vahingolle erikseen.

Vakuutettu liiketoiminta on vakuutuksenottajan harjoittama ja vakuutuskirjaan merkitty taloudellinen toiminta, jonka tulos on vakuutettu keskeytysvahingon varalta.

Vakuutettu liiketoiminta voi olla esimerkiksi yrityksen tai järjestön koko toiminta, yksittäisen toimipaikan toiminta tai yksittäisen konelinjan toiminta.

Vakuutukseen sisältyvät turvat: Vakuutus koostuu turvista. Osa turvista kuuluu automaattisesti vakuutukseen ja osa voi olla vapaavalintaisia lisäturvia.

Vakuutusarvo on vakuutuksen kohteena olevan omaisuuden arvo, jota käytetään vahingon ja korvauksen määrän laskentaperusteena. Vakuutusarvo voi olla joko jälleenhankinta-arvo, päivänarvo tai käypäarvo.

Vuokraustoiminnassa vakuutetun vuokraustoiminnan vuokratulon vakuutusarvo on laskentakauden vuokratulo sellaisena kuin se olisi toteutunut ilman keskeytysvahinkoa. Vakuutusarvon perusteella arvioidaan keskeytysvahingon ja korvauksen määrä.

Vakuutusehdot eli säännöt, joiden mukaan vahingot korvataan ja vakuutuskorvaus maksetaan. Vakuutusehdot ovat aina vakuutussopimuksen liitteenä.

Vakuutushuoneisto on vakuutuskirjaan merkityssä osoitteessa sijaitseva rakennus, rakennuksen osa tai tila, jossa vakuutettu omaisuus sijaitsee.

Vakuutuskausi on ajanjakso, jonka alku riippuu siitä, milloin olet hankkinut ensimmäisen (edelleen voimassa olevan) vakuutuksesi. Vakuutuskauden vaihtuessa esimerkiksi vakuutuksesi hinta ja ehdot voivat muuttua.

Vakuutusmäärä on vakuutusmaksun laskentaperuste ja ylin korvausmäärä mutta ei vahingon määrä tai sen arvioimisen peruste. Vakuutusmäärä tarkoittaa sitä rahamäärää, josta vakuutuksen kohde on vakuutettu. Esinevakuutuksessa, vastuuvakuutuksessa ja oikeusturvavakuutuksessa vakuutusmäärä perustuu ennalta sovittuun enimmäiskorvausmäärään.

Vuokraustoiminnassa vakuutusmäärän on vastattava vakuutetun vuokraustoiminnan vuokratulon vakuutusarvoa. Vakuutusmäärä on merkitty vakuutuskirjaan.

Vakuutusmäärän perusteena voi olla keskeytysvakuutuskate tai ylimääräiset kulut.

Vakuutuspaikka on paikka tai alue, jossa vakuutus on voimassa. Vakuutuspaikka on merkitty vakuutuskirjaan. Vakuutuspaikka on joko osoitteellinen sijaintipaikka tai vaihtelevat paikat.

Vastuuaika on pisin yhtenäinen ajanjakso, jolta vakuutusyhtiö korvaa keskeytysvahingon. Vastuuaika alkaa liiketoiminnan keskeytymisen aiheuttaneen esinevahingon tai työkyvyttömyyden tapahtumapäivästä. Vastuuajan pituus on merkitty vakuutuskirjaan.

Voimassaoloalue on voimassa vakuutuskirjaan merkityssä nimetyssä osoitteellisessa toimipaikassa, jossa vakuutettua vuokraustoimintaa harjoitetaan.

Vuodenaikahinnoiteltu vakuutus on sellainen moottoripyörä-, vene- tai moottorikelkkavakuutus, jonka hinnassa huomioidaan aktiiviset vuodenajat. Esimerkiksi venevakuutuksessa talvikuukaudet ovat edullisempia, kesäkuukaudet kalliimpia.

Vakuutettu vuokraustoiminta Vakuutettu vuokraustoiminta on vakuutuksenottajan harjoittama ja vakuutuskirjaan merkitty taloudellinen toiminta, jonka tulos on vakuutettu keskeytysvahingon varalta.

 

 

Ylimääräiset kulut tarkoittavat vakuutuksenottajalle aiheutuvia todellisia maksettuja lisäkuluja, jotka aiheutuvat vakuutetun liiketoiminnan jatkamisen jouduttamisesta tai jatkamisesta tilapäisratkaisujen avulla korvattavan esinevahingon seurauksena.

Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi tilapäisasennusten, tuhoutuneen omaisuuden uudelleen hankinnan nopeuttamisen, tilapäistilojen hankkimisen, alihankintojen tai vastaavien toimintojen aiheuttamat kulut. Sekä myös esimerkiksi sijaishenkilön palkkaamisesta aiheutuneet palkka- ja henkilösivukulut ja muun henkilöstön ylityöpalkka- ja niihin liittyvät henkilösivukulut.

Ylivakuutus: Omaisuus on ylivakuutettu, jos vakuutusmäärä on vakuutusarvoa suurempi.

Vakuutettu vuokratulo on ylivakuutettu, jos vakuutusmäärä on suurempi kuin vakuutetun kohteen vakuutusarvo.

 

(Lähteet: Ifin, Turvan & LähiTapiolan vakuutusehdot.)